Artykuły, Odporność | Trawienie

Reishi – jak działa i jak go spożywać

Badania naukowe dotyczące grzybów reishi

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat przeprowadzono bardzo wiele badań naukowych odnoszących się do grzybów reishi (gonoderma lucidum). Wykonywano je między innymi w: Japonii, Chinach, USA i Wielkiej Brytanii. Ich wyniki pokazały, że warto stosować grzyby reishi nie tylko leczniczo, ale również profilaktycznie. Oto lista chorób, w przypadku których regularne spożywanie reishi ma potencjalnie działanie prewencyjne:

  • stany zapalne;
  • zmęczenie (w tym syndrom chronicznego zmęczenia);
  • częste infekcje (dróg moczowych, oskrzeli, układu oddechowego itp.);
  • schorzenia wątroby;
  • alergie pokarmowe i astma;
  • problemy trawienne, wrzody żołądka i zespół nieszczelnego jelita;
  • pojawienie się guzów i raka;
  • schorzenia skóry;
  • zaburzenia autoimmunologiczne;
  • cukrzyca;
  • depresja i zaburzenia nastroju;
  • wirusy, w tym grypa lub zapalenie wątroby;
  • choroby serca, nadciśnienie, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu;
  • zaburzenia snu i bezsenność.

Zanim przejdziemy do opisu działania substancji zawartych w reishi oraz do badań, zapoznajmy się nieco z historią i charakterystyką tego niepozornego grzyba.

Jak wygląda reishi?

Grzyby reishi należą do rodziny lakownicowatych, mają półkolisty kształt i charakterystyczny ciemnobrązowy kolor. Dostępnych jest aż sześć odmian tego rodzaju grzybów. Są to: biała, żółta, brązowa, niebieska, fioletowa i czarna. Najbardziej wartościowa dla zdrowia jest odmiana brązowa. Wyhodowanie tych grzybów nie jest trudne. Na terenach na których występują one naturalnie, są otaczane wręcz religijną czcią. To wszystko powoduje, że hodowle grzybów reishi są całkowicie bezpieczne.

Reishi jak wygląda

Reishi w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie (TCM)

Grzyb reishi jest znany w medycynie Dalekiego Wschodu już od ponad dwóch tysięcy lat. Ten gatunek nazywano grzybami nieśmiertelności, i zbierano na wilgotnych brzegach rzek. W Chinach nazywane są lingzhi i uznawane za źródło duchowej mocy. W Azji grzyby te uważane są za remedium na w zasadzie każdą dolegliwość. Grzyb ten symbolizuje długowieczność i dobre zdrowie. Wykonywano z niego nawet talizmany, które miały skutecznie chronić przed wszelkimi chorobami. Najczęściej do celów medycznych jest wykorzystywana odmiana ganoderma lucidum.

Święty grzyb w krajach azjatyckich

Początkowo grzyby reishi stosowano w celu wzmocnienia płodności. Wierzono również w to, że spożywanie ich może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W dawnych czasach reishi często było poszukiwanie przez podróżników. Mocno wierzono w to, że to grzyb o magicznych właściwościach. Dziś wiemy, że nie jest to remedium na wszystkie dolegliwości, niemniej. Co ciekawe, grzyby reishi mogły być wartościowym podarunkiem nawet dla króla. Pisano o nich również wiersze.

Dziś nadal jest to niezwykle tajemniczy grzyb, ale nie ma on już tej aury świętości. Każdy może go nabyć. Wynika to z przystępności cenowej i dostępności w wielu sklepach internetowych i aptekach. Zanim jednak przejdziemy do tego, w jaki sposób trzeba przyjmować grzyb reishi i do czego go dodawać, poznajmy jego unikatowe właściwości i skład.

Jakie cenne substancje zawierają grzyby reishi?

Nie bez powodu Azjaci zachwycają się nimi od kilku tysięcy lat. Te grzyby są bardzo niepozorne, a mimo to działają praktycznie na cały organizm. Wszystko to za sprawą zawartych w nich niezwykle wartościowych substancji. Większość z tych składników występuje w komórce grzybowej, zamkniętej za ścianami zbudowanymi z chityny.

Najważniejsze składniki odżywcze znajdujące się w grzybach reishi to:

  • beta-glukany;
  • triterpeny;
  • sterole.

Beta-glukany w reishi

W grzybach reishi występują bardzo duże ilości beta-glukanów. Stanowią one bardzo ważną część błonnika pokarmowego. Są to związki chemiczne z grupy polisacharydów. Beta-glukany standardowo występują w drożdżach piwowarskich, w niektórych bakteriach oraz właśnie w grzybach. W beta glukanach znajdują się bardzo duże ilości witamin i minerałów. Możemy wśród nich wymienić na przykład takie substancje, jak: B1, B2, B6, PP, mangan, żelazo, miedź, fosfor i chromBeta-glukany są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, a to oznacza, to mogą one znacznie opóźniać procesy starzenia się całego organizmu. Biorą również udział w tworzeniu się białych krwinek. Beta-glukany chronią komórki przed patogenami. Te substancje występują również w niektórych zbożach, na przykład w jęczmieniu. Mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego [1].

Triterpeny i ich znaczenie

Są one jednym z ważniejszych składników w grzybach reishi. Stanowią część ogromnej grupy związków chemicznych. Zbudowane są z aż trzydziestu atomów węgla. Triterpeny zazwyczaj tworzą układ pięciu pierścieni sześcioczłonowych. W większości triterpenów występują tak zwane grupy funkcyjne (hydroksylowa, karboksylowa lub ketonowa) i wiązanie podwójne. Właśnie dlatego triterpeny mogą być traktowane jako węglowodory, alkohole, hydroksykwasy, ketokwasy.

Triterpeny a kondycja skóry

Triterpeny naturalnie występują w surowcach roślinnych. To sprawia, że mogą one mieć bardzo wszechstronne zastosowania. Często są wykorzystywane na przykład w preparatach do ochrony i do pielęgnacji skóry. Triterpeny poprawiają elastyczność i nawilżenie skóry. Zapobiegają również jej nadmiernemu złuszczeniu. Tego rodzaju triterpeny możemy spotkać na przykład w takich surowcach roślinnych jak: oliwka, lukrecja, szałwia, nagietek, aloes, żeń-szeń, kasztanowiec.

Triterpeny a stan włosów

Kolejną grupą, w której występują triterpeny są preparaty do pielęgnacji włosów. Powodują one, że włosy są elastyczne i pełne zdrowego blasku. Możemy wymienić następujące przykłady substancji zawierających ten składnik: oliwka, aloes, szałwia, żeń-szeń.

Triterpeny a zasypianie i jakość snu

Triterpeny stanowią również bardzo istotny składnik hormonów. Posiadają między innymi działanie uspokajające, wręcz usypiające.

Aby triterpeny mogły zadziałać na organizm, należy spożywać grzyby reishi w postaci nalewki (ponieważ najlepiej rozpuszczają się one właśnie w alkoholu) lub w postaci sproszkowanej. Dopiero po spożyciu owocnika (części grzyba wystającej ponad ziemię) zmielonego na drobny proszek, działać zaczynają substancje o właściwościach prozdrowotnych.

Wystarczy więc przed snem zaparzyć herbatkę, która zaczyna działać po ok. kwadransie.

Reishi

Reishi (lakownica lśniąca)

Jakie najważniejsze właściwości ma kwas ganoderynowy-A?

To jeden z naprawdę bardzo wielu triterpenów, a zarazem następny bardzo ważny składnik grzybów reishi. Wykazuje on bardzo silne właściwości przeciwdepresyjne [2]. Kwas ganoderynowy-A pomaga również w leczeniu raka płuc, białaczki i innych nowotworów [3].

Jak działają sterole zawarte w grzybach reishi?

Sterole są niezwykle potrzebne komórkom do ich prawidłowego funkcjonowania. Ganoderma lucidum (reishi) jest w stanie wytwarzać ich różne rodzaje. Jednym z nich jest właśnie ergosterol, będący prekursorem witaminy D, która odpowiada między innymi za odporność. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe [4] mówią, że ergosterol przekształca się w witaminę D2, a spożywanie grzybów reishi podnosi ogólny jej poziom w organizmie. Warto tutaj jeszcze wspomnieć o tym, że witamina D pozytywnie wpływa nie tylko na odporność, ale również na stan kości i zębów. Ma również wpływ na rozwój i regenerację mięśni szkieletowych.

Ponadto witamina D jest znana ze swojego działania przeciwzakaźnego i kalcemicznego. Właśnie dlatego może ona wspomagać leczenie dolegliwości układu oddechowego albo łagodzić ich przebieg. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim takie choroby układu oddechowego, jak: mukowiscydoza, przewlekła obturacyjna choroba płuc lub astmaOsoby cierpiące na wyżej wymienione choroby zazwyczaj mają bardzo duże niedobory witaminy D [5].

Stosowanie witaminy słońca w niewielkich dawkach może pozytywnie wpłynąć również na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) oraz innych dolegliwości na tle autoimmunologicznym. RZS bardzo często łączy się z uszkodzeniem tzw. szlaku sygnalizacyjnego witaminy D [6].

W jaki sposób możesz spożywać reishi?

Serdecznie zapraszamy Cię do spróbowania przepysznych i zdrowych napojów z dodatkiem grzybków reishi. Możesz je dodawać między innymi do:

  • Kawy;
  • Herbaty;
  • Lemoniady;
  • Maceratu;
  • Nalewki.

Bardzo łatwo jest przygotować ciepłe napoje z proszkiem reishi, chodzi bowiem o zwyczajną ekstrakcję w gorącej cieczy. Dość powiedzieć, że do gorącej kawy wystarczy wsypać nieco sproszkowanego produktu, a herbatę najlepiej zaparzyć poprzez krótkie gotowanie w rondlu. Minimalna ilość reishi to 1/3 łyżeczki.

Zobacz dokładne przepisy na napoje: Napoje z reishi – kawa, herbata i nie tylko

Pozostałe sposoby przygotowywania napojów z reishi

Gdy przygotowujesz na przykład lemoniadę, kawę na słodko, czy gorącą czekoladę, zawsze musisz pamiętać o tym, że grzybki reishi mają gorzkawy smak. Przyda się tutaj jakaś słodka substancja, mamy tutaj na myśli na przykład cukier, syrop klonowy, czy miód.

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu grzybki reishi przestały być już dla Ciebie rośliną ze wszech miar tajemniczą, i wiesz już w jakim celu możesz je zastosować.

W jakiej formie możesz kupić grzyby reishi?

Najczęściej grzyby reishi są dostępne w postaci czystego proszku. Jednak możesz też spotkać je w kapsułkach. Stosowanie grzybów reishi jest wskazane przez cały rok, a nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Najbardziej wartościowe grzyby reishi to te w postaci sproszkowanej; po pierwsze nie są przetworzone i nie ma w nich żadnych chemicznych składników, po drugie z drobnego proszku łatwo wyekstrahować wartościowe substancje (pod wpływem gorącej cieczy).

Oferta sprzedaży produktu: Sproszkowane reishi 50/100 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *