Nalewka z pyłku sosnowego – jak ją zrobić

Nalewka z pyłku sosnowego – jak ją zrobić

Spożywając pyłek sosnowy, na jego działanie trzeba nieco poczekać. Może to być 2 tygodnie, albo też cały miesiąc. Jednak każde zioło działa efektywniej, jeśli przyjmowane jest w formie nalewki.

Nalewka z pyłku sosnowego nie stanowi tutaj wyjątku: działa szybciej i daje bardziej zauważalne efekty niż sam produkt w formie naturalnej.

Problemem jest niska dostępność i bardzo wysoka cena nalewki z pyłku na polskim rynku, przez co mało kto może sobie na nią pozwolić. Na szczęście nie jesteśmy skazani na absurdalne ceny narzucane przez importerów, i możemy sami sporządzić ten specyfik, w domowym zaciszu.

Przepis jest bardzo prosty. Najogólniej, należy zalać pyłek sosnowy czystym alkoholem etylowym o mocy 60-70%. Proporcja pyłek – alkohol powinna wynosić ok. 1:5 (wagowo).

Nalewka z pyłku sosnowego – przepis

Do sporządzenia nalewki można użyć mocniejszy alkohol, lub normalną wódkę. Użycie wódki ma swoje zalety: nalewka jest wtedy łatwiejsza w spożyciu i można ją trzymać pod językiem bez ryzyka poparzenia, poza tym cały przepis staje się banalnie prosty. Zalecamy więc stosowanie dobrej jakości wódki, mimo że mocniejszy alkoholu może wydobyć z pyłku z sosny nieco więcej substancji aktywnych.

  1. Przygotowanie alkoholu przypadającego na 100 g pyłku:
    • Kup  pół litra dobrej jakości wódki lub spirytus rektyfikowany (96% – znajdziesz go na dziale alkoholi mocnych).
    • Jeśli zdecydowałeś się na spirytus, to wymieszaj go z wodą źródlaną, bądź przegotowaną i wystudzoną, w proporcjach 7:3, a więc 70% alkoholu i 30% wody. Dla uproszczenia posługuj się objętością, a nie wagą. Konkretnie: jeśli mamy 100 g pyłku, to należy zmieszać 350 ml spirytusu i 150 ml wody. Moc alkoholu będzie wynosiła ok. 67%, a więc nalewka wyjdzie mocna.
    • Jeśli używasz wódki, to nie trzeba modyfikować jej mocy. Moc nalewki będzie taka jak moc wódki.
  2. Przesyp 100 g pyłku do większego słoika.
  3. Wlej wybrany alkohol do słoja (na 100g pyłku ok 0,5l cieczy, objętościowo alkohol powinien przeważać). Zakręć szczelnie i mocno wymieszaj.
  4. Trzymaj słoik przez 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Należy też raz dziennie wymieszać miksturę, potrząsając słojem.
  5. Po 2 tygodniach wylej zawartość (która powinna stanowić kleistą breję) na czystą szmatkę, trzymaną nad szerokim naczyniem. Teraz chodzi o to, żeby wycisnąć z pyłku całą ciecz do naczynia.
  6. Przelej nalewkę do buteleczki (lub kilku) z pipetą.

Nalewka wydobywa z pyłku hormony, a pozbawia ją innych składników

Należy sprecyzować, że pyłek w formie nalewki skuteczniej niż sam pyłek zwiększa poziom męskich hormonów (m.in. testosteronu, DHEA, androstendionu). Inne właściwości pyłku są w procesie sporządzenia nalewki niejako „anulowane” – giną witaminy i minerały. Nalewkę powinny więc przyjmować te osoby, których interesuje szybsza, intensywniejsza poprawa libido, poziomu energii i jasności umysłu.

Wystarczy więc chwila pracy, ażeby móc wypróbować działanie uznanego i kosztownego produktu za ułamek ceny rynkowej.

Życzę dużo zdrowia i energii!

Tutaj kupisz produkt z 90-dniową gwarancją: Pyłek sosnowy 50/100 g

Polecane produkty

Polecane artykuły

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

16 komentarzy

  1. Baizon79 29 kwietnia, 2019 w 6:46 am- Odpowiedz

    W jaki sposób dawkować nalewkę?

    • Marek Siarkiewicz 29 kwietnia, 2019 w 10:10 am

      Dwa razy dziennie po pełnym zakraplaczu. Najlepiej rano i wieczorem. Alkohol dodatkowo świetnie odkaża gardło przed snem. Niektórzy mogą próbować też 3 razy dziennie.

  2. Tomek 7 stycznia, 2020 w 6:47 pm- Odpowiedz

    witam.A jest jakis zamiennik na alkohol,powiedzmy ze mam alergie na procenty.Prosze o odp

    • Marek Siarkiewicz 13 stycznia, 2020 w 1:01 pm

      Najprościej będzie zrobić „oxymel”. Tutaj można poczytać czym on jest: https://www.pracowniaziol.pl/jak-sporzadzic-oryginalny-ziolowy-oxymel-oksymel-praktyczny-poradnik/ Wszystko sprowadza się do tego, że ocet jabłkowy też potrafi wyciągnąć z ziół te składniki, o które nam chodzi, a do tego konserwuje.

      Receptura oxymelu z pyłku sosnowego jest następująca:
      – 1/4 naczynia wypełnić pyłkiem
      – naczynie dopełnić prawie do końca, w równych proporcjach miodem i octem jabłkowym
      – wymieszać dokładnie łyżką
      – zamknąć szczelnie, wstrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tyg.
      – wstrząsać naczyniem co kilka dni
      – teraz są dwie możliwości:
      a) odcedzić i przelać do butelki z kroplomierzem
      b) nie odcedzać, tylko dobrze wymieszać i przelać do butelek z kroplomierzem. Należy pamiętać, aby wstrząsnąć przed każdym zażyciem.
      Dozowanie: zacząć od objętości jednej łyżeczki dziennie i w razie potrzeby zwiększać do trzech na dzień.

  3. Tomek 20 maja, 2020 w 6:58 pm- Odpowiedz

    dzieki

  4. Damian 7 listopada, 2020 w 3:17 pm- Odpowiedz

    Witam,

    zrobilem swoja pierwsza nalewke z pylku sosnowego. Zastanawiam sie czy trzymanie przez minutę tego roztworu w ustach nie jest w zaden sposob szkodliwe dla zdrowia jamy ustnej itp? Myslalem ze po zrobieniu jego moc troche oslabnie ale jednak czuc ze to jest na bazie wysokoprocentowego alkoholu :)?

    • Marek Siarkiewicz 8 listopada, 2020 w 3:52 pm

      Panie Damianie
      racja, dłuższe trzymanie mocnej nalewki w najwraźliwszej partii jamy ustnej (pod językiem) jest na pewno co najmniej nieprzyjemne, i może podrażnić błonę. Można zatem albo nieco rozcieńczyć nalewkę (wodą), albo trzymać ją w ustach krócej – nawet 15 sek. powinno przynieść pożądany efekt.
      Pozdrawiam

  5. Mike 13 listopada, 2020 w 6:09 pm- Odpowiedz

    Hej, mam pytanie zrobilem swoja nalewke z pyłku (215g alko 70% do 43 g pylku) po wymieszaniu wyszła z tego galareta, czy tak ma być? ?

    • Marek Siarkiewicz 14 listopada, 2020 w 10:12 am

      Hej,
      nie powinna wyjść galareta. No chyba że dopiero co ją zalałeś – jeśli tak, to nie przejmuj się konsystencją. Po przeciśnięciu przez tkaninę powinna z tego wyjść rzadka ciecz, prawie jak woda.

  6. Krzysztof 12 stycznia, 2021 w 4:01 pm- Odpowiedz

    Przez co najlepiej przeciskać?

    • Marek Siarkiewicz 29 stycznia, 2021 w 4:20 pm

      Dobrze się sprawdza kilka warstw gazy, albo kawałek czystej, bawełnianej tkaniny.

  7. Rysiek 29 stycznia, 2021 w 8:40 am- Odpowiedz

    Trzeba rozrabiać z wodą ? Nie mogę zalać 95%, a dopiero rozcieńczyć przed spożyciem ? Zawsze zaleca się alk. 70% do nalewek, dlaczego ? Chodzi o rozpuszczanie zw. w alkoholu czyli im wyższe stężenie tym więcej związków podatnych na rozpuszczanie się w alkoholu się w znajdzie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

    • Marek Siarkiewicz 29 stycznia, 2021 w 4:18 pm

      Chodzi po pierwsze o różne własności związków, jeśli chodzi o to, w czym są rozpuszczalne – niektóre związki lepiej rozpuszczają się w wodzie, a inne w alkoholu. Manipulując stężeniem (%) możemy mieć wpływ na to, jakie substancje zostaną rozpuszczone. Do sporządzania nalewek najlepiej nadaje się mieszanina alkoholu etylowego i wody. Dla pyłku najlepiej sprawuje się spirytus o stężeniu ok. 70 % bo skutecznie ekstrahuje substancje się w nim znajdujące, zarówno rozpuszczalne w alkoholu, jak i w wodzie. Czemu w takim razie stężenie nie powinno być dużo niższe? Dlatego, że takie właśnie stężenie zapobiega też utlenianiu się nalewki i wytrącaniu niektórych substancji (dzięki czemu jest ona trwalsza).

  8. Mirek 12 kwietnia, 2021 w 10:17 pm- Odpowiedz

    Nie jestem ekspertem w kwestiach sporzadzania nalewek i nie jestem pewny co do stężenia alkoholu do zrobienia nalewki. Słyszałem zdania, że alkohol nie powinien być mocniejszy niż 25% po to aby nie zdenaturować aminokwasów. Tak wiec trochę mnie zaskoczyło, że polecany jest alkohol w stężeniu ok. 70%. Rozumiem, że mocniejszy alkohol może zapobiegać utlenianiu się, ale czy nie traci się przy tym cennych aminkwasów?

    • Marek Siarkiewicz 4 maja, 2021 w 10:05 am

      Witaj,
      większość substancji odpowiedzialnych za dobroczynne działanie pyłku świetnie rozpuszcza się w alkoholu, ale za to gorzej w wodzie. Oznacza to, że musimy zadbać o wysokie stężenie alkoholu żeby w gotowym produkcie było ich jak najwięcej. A jeżeli chodzi o denaturacje, to prawda że jest niszcząca, ale dla złożonych białek np. dla białka kurzego lub białek mięśniowych. Natomiast dla pojedynczych aminokwasów już nie (po prostu się w nim rozpuszczą). Powodem dla którego polecamy „górną” granicę stężenia alkoholu do wyrobu tej nalewki jest rozpuszczenie w nim najbardziej aktywnych substancji pyłku sosnowego czyli wolnych aminokwasów takich jak lizyna, alanina, tyrozyna i inne. Nalewka jest wtedy nasycona aminokwasami które łatwo przyswoić a jej działanie jest najefektywniejsze.
      Pyłek zawiera także sporo substancji wodorozpuszczalnych, które absolutnie nie są dla nas złe – przeciwnie, witaminy z grupy B oraz wit. C jaki i hemicelulozy i błonnik. Cała potęga nalewki z pyłku sosnowego polega na rozpuszczeniu najaktywniejszych substancji, aby jak najlepiej poczuć ich działanie poprzez zażycie konkretnej dawki. Aminokwasy w roztworze alkoholowym zaaplikowane pod język niemal natychmiast zostaną wchłonięte a my szybciej doznamy efektu.
      Powiedziawszy to wszystko, trzeba uczciwie dodać, że do sporządzenia nalewki i wydobycia z niej większości substancji na których nam zależy, wystarczy alkohol o mocy wódki (35-40%). To doskonała informacja, bo raz że receptura staje się prostsza, a dwa że taka nalewka jest lepsza w spożyciu (nie poparzy jamy ustnej w trakcie trzymania pod językiem).
      Szymon M.

  9. Herold 23 kwietnia, 2021 w 1:01 pm- Odpowiedz

    Mi z kolei oxymel wyszedł w formie pasty. Nie ma mowy o wstrząsaniu czy odcedzaniu. Proporcje powyższe, według receptury.

Zostaw komentarz

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.