Artykuły, Odporność | Trawienie, Przepisy | Receptury

Napoje z reishi – kawa, herbata i nie tylko

Reishi napoje

A oto kilka pomysłów jak przyrządzić smaczne napoje z ganoderma lucidum:

  • Herbata
  • Kawa
  • Lemoniada
  • Macerat
  • Nalewka

Zobacz produkt: Reishi 50 / 100 g

Herbata z reishi

Zacznijmy więc od najbardziej podstawowej formy czyli prostej herbatki z reishi . Niezależnie czy dysponujemy całymi owocnikami, czy formą sproszkowaną, procedura jest tak sama. Dla świeżych owocników będzie to 25-30 gramów na 4 szklanki wody (litr wody). Dla grzyba w proszku proponuję zastosować od 1 do 3 gramów reishi.

Sposób przyrządzenia:

  • Zagotuj wodę w rondelku
  • Wsyp reishi (przy czym nie ma znaczenia, czy wsypujesz reishi do gotującej się wody, czy do zimnej)
  • Gotuj na wolnym ogniu przez minutę (całe grzyby trzeba gotować dłużej: 5- 10 minut)
  • Odstaw do ostudzenia
  • Można podawać ciepłe lub zimne

Kawa z dodatkiem reishi

Reishi nadaje się jako dodatek do kawy. Idea ta polega na dodaniu ekstraktu lub proszku z leczniczych grzybów do gorącej kawy w celu ekstrakcji dobroczynnych substancji. Uzyskujemy wtedy innego jakościowo „kopa” energii z naszej małej czarnej. Zmielone owocniki wymieszane z mieloną kawą świetnie zaparzają się we french pressie lub w formie „kawy sypanej”. Można stosować reishi wraz innymi grzybami leczniczymi np. cordycepsem lub soplówką jeżowatą (lion’s mane).

Przygotowanie – dwa sposoby:

1.) Po prostu dodaj proszek z reishi do gorącej kawy. Poczekaj chwilę na ekstrakcję.  Można użyć w tym celu ekstraktu z reishi, ale ostrzegam, że jest bardzo gorzki!

2.) Do zaparzanej we french pressie kawy dosyp sproszkowane reishi zgodnie z zalecanymi proporcjami (1-3 grama na litr napoju w przypadku sproszkowanych owocników). Jeżeli korzystasz z ekstraktu to wg. zaleceń producenta.

„Kawa” z reishi

Tak, kawa w cudzysłowie oznacza w tym przepisie de facto brak kawy 😉

Jako że reishi słynie z ułatwiających zasypianie właściwości, wiele osób będzie chciało spożywać napar późnym popołudniem lub wieczorem. Aby przyrządzić godny substytut kawy o właściwościach smakowych zbliżonych do kawy zbożowej (palony, gorzkawy i lekko ziemisty smak), należy użyć innych proporcji lub dodać coś ekstra.

Działanie Ganoderma lucidum (reishi) doskonale łączy się z działaniem innego prozdrowotnego grzyba – chaga. Jest to rosnący na brzozie grzyb o właściwościach stymulujących układ odpornościowy, promujący długowieczność oraz zdolności do zabijania komórek rakowych. Najlepsze jest to, że świetnie smakuje z reishi!

Proporcje: 1-3 g reishi na litr wody plus 1-3 g proszku z chaga; uzyskujemy w ten sposób optymalną smakowo receptuję na lekko gorzkawy napój.

Przygotowanie „kawy” z reishi:

  • Zagotuj wodę
  • Wsyp grzyby i gotuj przez 5-10 minut
  • Zostaw do ekstrakcji na co najmniej godzinę (wywar musi dobrze „naciągnąć”)
  • Podgrzej i serwuj (świetnie smakuje na ciepło)

Jeżeli zależy nam na innych właściwościach lub chcemy zmodyfikować smak naparu, możemy wykorzystać inne grzyby lecznicze. Soplówka jeżowata daje delikatny i gładki profil a cordyceps nuty przypominające czekoladę.

Uwaga – dodając soplówkę, niektórzy mogą mieć trudność z zaśnięciem.

Gorąca czekolada

Reishi lubi być dodawany do gorących napojów. Najbardziej do tych o bogatym smaku i przyjemnej teksturze. Gorąca czekolada świetnie pasuje do długich jesiennych i zimowych wieczorów; sama w sobie poprawia nastrój i pomaga zasnąć. Cóż nam broni dodać do niej nieco reishi?

Składniki:

  • 2 łyżki surowego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku reishi
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta mielonego korzenia lukrecji
  • szczypta mielonego goździka (szczypta, czyli bardzo mało. Uważaj żeby nie przesadzić, inaczej goździk zdominuje smak)
  • Mleko – najlepiej użyć mleka migdałowego, owsianego lub konopne

Przyprawy stosujemy według własnego uznania. Wszystko należy wsypać do do gorącego mleka i zagotować dla lepszej ekstrakcji.

Lemoniada

Nie wszystkie napoje z reishi muszą być podawane na gorąco. Latem doskonale sprawdza się orzeźwiająca i nawadniająca lemoniada.

Składniki:

  • łyżeczka proszku z reishi
  • 4 szklani wody (1 litr)
  • 1-2 laski cynamonu
  • 3-6 łyżki soku z cytryny
  • stewia, cukier, syrop klonowy lub miód do smaku

Proszek z suszonego reishi wraz z laską cynamonu włóż do wody i zagotuj. Gotuj tę mieszankę na małym ogniu przez co najmniej 10 minut. gotowanie jest konieczne by ekstrakcja była silniejsza – więcej leczniczych składników reishi zostanie oddanych do wody. Całą miksturę pozostaw do ostygnięcia lub przygotuj kilka kostek lodu. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Najlepiej smakuje dobrze schodzone lub podane z lodem.

Pumpkin spice latte

Sezon na dynię w pełni! można to wykorzystać robiąc nasz autorski pumpkin spice latte z dodatkiem reishi (lub innego dowolnego grzyba leczniczego).

Składniki:

  • 130 ml wody
  • łyżeczka proszku z reishi
  • Stewia, miód lub inny słodzik wedle upodobań (napój ma być słodki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego imbiru
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 70-90 g puree z dyni Hokkaido  (surową dynię upiec i zmiksować)*
    *Przepis na pure z dyni (najlepiej z Hokkaido bo nie trzeba jej obierać): wystarczy pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy dynia zmięknie należy ją zmiksować na gładką pastę.

Wszystkie składniki sypkie tj. przyprawy i reishi wsyp do rondelka z wodą i dodaj wybrany słodzik, po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie wymieszaj wywar z pastą z puree z dyni by połączyć wszytki smaki.

Żeby przyrządzić nasze latte, wystarczy podgrzać lub spienić mleko i dodać dwie -trzy łyżeczki przygotowanej „pasty”. Tak wzbogacone mleko dodajemy do espresso.

Nalewka z reishi

Jeden z najpotężniejszych preparatów z reishi to właśnie nalewka. Zawarty w niej alkohol świetnie rozpuszcza związki lecznicze (terpeny i olejki). Pozostałe substancje dobrze rozpuszczają się w wodzie. Najlepszym sposobem sporządzenia nalewki jest więc zalanie grzybków reishi wódką i odczekanie ok. miesiąca na ekstrakcję. Polecam użyć proszku z reishi w proporcji 1 gram na 100 ml. wódki, odstawiamy mieszaninę na miesiąc do chłodnego zacienionego miejsca. Powstała nalewka powinna mieć ciemno-brązowy kolor i przyjemny grzybowy zapach. Ze względu na moc należy stosować kilka kropel (standardowy zakraplacz – 1 kropla to 1 ml.) pod język lub jako dodatek do napojów.

Nalewka świetnie nadaje się jako naturalny środek wspomagający sen. Parę kropel przed zaśnięciem doskonale wspomoże zasypianie i zdrowy sen.

Zobacz produkt: Reishi 50 / 100 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.