A oto kilka pomysłów jak przyrządzić smaczne napoje z ganoderma lucidum:
- Herbata
- Kawa
- Lemoniada
- Macerat
- Nalewka
Zobacz produkt: Reishi 50 / 100 g
Herbata z reishi
Zacznijmy więc od najbardziej podstawowej formy czyli prostej herbatki z reishi . Niezależnie czy dysponujemy całymi owocnikami, czy formą sproszkowaną, procedura jest tak sama. Dla świeżych owocników będzie to 25-30 gramów na 4 szklanki wody (litr wody). Dla grzyba w proszku proponuję zastosować od 1 do 3 gramów reishi.
Sposób przyrządzenia:
- Zagotuj wodę w rondelku
- Wsyp reishi (przy czym nie ma znaczenia, czy wsypujesz reishi do gotującej się wody, czy do zimnej)
- Gotuj na wolnym ogniu przez minutę (całe grzyby trzeba gotować dłużej: 5- 10 minut)
- Odstaw do ostudzenia
- Można podawać ciepłe lub zimne
Kawa z dodatkiem reishi
Reishi nadaje się jako dodatek do kawy. Idea ta polega na dodaniu ekstraktu lub proszku z leczniczych grzybów do gorącej kawy w celu ekstrakcji dobroczynnych substancji. Uzyskujemy wtedy innego jakościowo „kopa” energii z naszej małej czarnej. Zmielone owocniki wymieszane z mieloną kawą świetnie zaparzają się we french pressie lub w formie „kawy sypanej”. Można stosować reishi wraz innymi grzybami leczniczymi np. cordycepsem lub soplówką jeżowatą (lion’s mane).
Przygotowanie – dwa sposoby:
1.) Po prostu dodaj proszek z reishi do gorącej kawy. Poczekaj chwilę na ekstrakcję. Można użyć w tym celu ekstraktu z reishi, ale ostrzegam, że jest bardzo gorzki!
2.) Do zaparzanej we french pressie kawy dosyp sproszkowane reishi zgodnie z zalecanymi proporcjami (1-3 grama na litr napoju w przypadku sproszkowanych owocników). Jeżeli korzystasz z ekstraktu to wg. zaleceń producenta.
„Kawa” z reishi
Tak, kawa w cudzysłowie oznacza w tym przepisie de facto brak kawy 😉
Jako że reishi słynie z ułatwiających zasypianie właściwości, wiele osób będzie chciało spożywać napar późnym popołudniem lub wieczorem. Aby przyrządzić godny substytut kawy o właściwościach smakowych zbliżonych do kawy zbożowej (palony, gorzkawy i lekko ziemisty smak), należy użyć innych proporcji lub dodać coś ekstra.
Działanie Ganoderma lucidum (reishi) doskonale łączy się z działaniem innego prozdrowotnego grzyba – chaga. Jest to rosnący na brzozie grzyb o właściwościach stymulujących układ odpornościowy, promujący długowieczność oraz zdolności do zabijania komórek rakowych. Najlepsze jest to, że świetnie smakuje z reishi!
Proporcje: 1-3 g reishi na litr wody plus 1-3 g proszku z chaga; uzyskujemy w ten sposób optymalną smakowo receptuję na lekko gorzkawy napój.
Przygotowanie „kawy” z reishi:
- Zagotuj wodę
- Wsyp grzyby i gotuj przez 5-10 minut
- Zostaw do ekstrakcji na co najmniej godzinę (wywar musi dobrze „naciągnąć”)
- Podgrzej i serwuj (świetnie smakuje na ciepło)
Jeżeli zależy nam na innych właściwościach lub chcemy zmodyfikować smak naparu, możemy wykorzystać inne grzyby lecznicze. Soplówka jeżowata daje delikatny i gładki profil a cordyceps nuty przypominające czekoladę.
Uwaga – dodając soplówkę, niektórzy mogą mieć trudność z zaśnięciem.
Gorąca czekolada
Reishi lubi być dodawany do gorących napojów. Najbardziej do tych o bogatym smaku i przyjemnej teksturze. Gorąca czekolada świetnie pasuje do długich jesiennych i zimowych wieczorów; sama w sobie poprawia nastrój i pomaga zasnąć. Cóż nam broni dodać do niej nieco reishi?
Składniki:
- 2 łyżki surowego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku reishi
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- szczypta mielonego korzenia lukrecji
- szczypta mielonego goździka (szczypta, czyli bardzo mało. Uważaj żeby nie przesadzić, inaczej goździk zdominuje smak)
- Mleko – najlepiej użyć mleka migdałowego, owsianego lub konopne
Przyprawy stosujemy według własnego uznania. Wszystko należy wsypać do do gorącego mleka i zagotować dla lepszej ekstrakcji.
Lemoniada
Nie wszystkie napoje z reishi muszą być podawane na gorąco. Latem doskonale sprawdza się orzeźwiająca i nawadniająca lemoniada.
Składniki:
- łyżeczka proszku z reishi
- 4 szklani wody (1 litr)
- 1-2 laski cynamonu
- 3-6 łyżki soku z cytryny
- stewia, cukier, syrop klonowy lub miód do smaku
Proszek z suszonego reishi wraz z laską cynamonu włóż do wody i zagotuj. Gotuj tę mieszankę na małym ogniu przez co najmniej 10 minut. gotowanie jest konieczne by ekstrakcja była silniejsza – więcej leczniczych składników reishi zostanie oddanych do wody. Całą miksturę pozostaw do ostygnięcia lub przygotuj kilka kostek lodu. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Najlepiej smakuje dobrze schodzone lub podane z lodem.
Pumpkin spice latte
Sezon na dynię w pełni! można to wykorzystać robiąc nasz autorski pumpkin spice latte z dodatkiem reishi (lub innego dowolnego grzyba leczniczego).
Składniki:
- 130 ml wody
- łyżeczka proszku z reishi
- Stewia, miód lub inny słodzik wedle upodobań (napój ma być słodki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego imbiru
- laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 70-90 g puree z dyni Hokkaido (surową dynię upiec i zmiksować)*
*Przepis na pure z dyni (najlepiej z Hokkaido bo nie trzeba jej obierać): wystarczy pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy dynia zmięknie należy ją zmiksować na gładką pastę.
Wszystkie składniki sypkie tj. przyprawy i reishi wsyp do rondelka z wodą i dodaj wybrany słodzik, po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie wymieszaj wywar z pastą z puree z dyni by połączyć wszytki smaki.
Żeby przyrządzić nasze latte, wystarczy podgrzać lub spienić mleko i dodać dwie -trzy łyżeczki przygotowanej „pasty”. Tak wzbogacone mleko dodajemy do espresso.
Nalewka z reishi
Jeden z najpotężniejszych preparatów z reishi to właśnie nalewka. Zawarty w niej alkohol świetnie rozpuszcza związki lecznicze (terpeny i olejki). Pozostałe substancje dobrze rozpuszczają się w wodzie. Najlepszym sposobem sporządzenia nalewki jest więc zalanie grzybków reishi wódką i odczekanie ok. miesiąca na ekstrakcję. Polecam użyć proszku z reishi w proporcji 1 gram na 100 ml. wódki, odstawiamy mieszaninę na miesiąc do chłodnego zacienionego miejsca. Powstała nalewka powinna mieć ciemno-brązowy kolor i przyjemny grzybowy zapach. Ze względu na moc należy stosować kilka kropel (standardowy zakraplacz – 1 kropla to 1 ml.) pod język lub jako dodatek do napojów.
Nalewka świetnie nadaje się jako naturalny środek wspomagający sen. Parę kropel przed zaśnięciem doskonale wspomoże zasypianie i zdrowy sen.