Te substancje obecne w żywności i opakowaniach są wrogiem męskości

Te substancje obecne w żywności i opakowaniach są wrogiem męskości

Estrogeny w żywności i opakowaniach

 

Przeciętna ilość nasienia u mężczyzn zmniejszyła się w ostatnich 50 latach o połowę. Obserwuje się jednocześnie ponad dwa razy więcej nieprawidłowości w jego budowie. Konsekwencje? Liczba bezpłodnych mężczyzn jest znacznie wyższa niż kiedyś, podobnie jak liczba przypadków raka jądra, która wzrosła dwukrotnie w ostatnich 20 latach. Pytanie: dlaczego?

Naukowcy uważają, że winić należy niektóre produkowane przez ludzi związki chemiczne. Ingerują one w męski system hormonalny, zniekształcając proces rozwoju seksualnego.
Największym problemem jest to, że te chemikalia są wszędzie.

Powyższe zdania to cytaty z filmu dokumentalnego „Disappearing male” (2008)

[1].

W ostatnich 70 latach przemysł wyprodukował ponad 90 tysięcy rodzajów syntetycznych związków. Jak zauważają Autorzy filmu zauważają, że wobec przytłaczającej większości z nich nie były prowadzone żadne badania ich oddziaływania na zdrowie człowieka.

Idea, że, że kontakt ze związkami chemicznymi może mieć dramatyczny wpływ na męską płodność i ogólnie pojętą zdolność do reprodukcji, nie jest nowa. Dla badaczy dziko żyjących zwierząt jest to dobrze udokumentowany fakt.

Mija już 20 lat odkąd przebadano aligatory dziko żyjące w jednym z dużych jezior na Florydzie w USA. U samców zauważono kilka poważnych nieprawidłowości: przede wszystkim ich poziom testosteronu był tak niski jak u osobników żeńskich, a penisy i jądra były stanowczo za małe jak na ten gatunek. Te obserwacje badacze powiązali bezpośrednio z kontaktem z syntetycznymi związkami, na które wystawione były zwierzęta żyjące w tym ekosystemie. Jezioro to było bowiem silnie zanieczyszczone mieszanką pestycydów i nawozów. Badanie przeprowadzono także w kilku innych, tym razem nieco czystszych jeziorach i zauważono podobnie nieprawidłowości, z tym że ich skala była mniejsza, tak jak mniejsza była skala zanieczyszczeń.

Pod tym linkiem można dowiedzieć się więcej o badaniu dr Guillette: https://www.sciencedaily.com/releases/1998/02/980209154754.htm

 

Oto środki stosowane w rolnictwie i przemyśle, przez które organizmom męskim ubywa androgenów

  • Ftlany: związki nadające giętkość tworzywom sztucznym, szeroko stosowanym m. in. w medycynie. Działają toksycznie na tkanki wrażliwe na androgeny, w tym na jądra.
  • bisfenol A: sprawia, że plastikowe opakowania są twarde i niełamliwe. Występuje w warstwie wyściełającej  plastikowe butelki, pojemniki wielokrotnego użytku do produktów spożywczych, ale także w metalowych puszkach, a nawet w plombach stomatologicznych. Oznacza się go symbolem PC7 na etykiecie (lub jako „siódemka” wewnątrz trójkąta symbolizującego recykling).
oznaczenie bisfenol A na etykiecie

Oznaczenie bisfenolu A na etykiecie

Dobrze opracowana informacja na temat bisfenolu A, szczególnie w kontekście niebezpieczeństw dla nienarodzonych oraz małych dzieci, wraz z poradami jak niwelować jego wpływ znajduje się na tej stronie: https://zdrowyprzedszkolak.pl/zdrowe-zywienie/484/nie-przechowujmy-zywnosci-w-plastiku.html.

  • DDT: pomimo zakazu, substancja ta dalej trafia do gleby i warzyw, szczególnie korzennych, takich jak ziemniaki i marchew. Działa silnie anty-androgennie.
  • winklozolina: popularny środek ochronny roślin stosowany przy produkcji ogórków, winogron, sałaty, cebuli, papryki, truskawek, malin, pomidorów. Podobnie jak poprzednik, działa silnie anty-androgennie.
  • fungicydy: substancje grzybobójcze. Trwają badania nad zastosowaniem ich w produkcji męskich środków antykoncepcyjnych.
  • E320: konserwant żywności i przeciwzbrylacz.  Występuje w tłuszczach, olejach, ciastach w proszku, mleku w proszku do automatów, mięsie suszonym, przetworzonych orzechach, przetworzonych produktach zbożowych, gumie do żucia, suplementach diety, koncentracie pomidorowym, kosmetykach (np. szminki). W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci [4].

 

Wysoko przetworzone jedzenie, środki ochrony roślin oraz wiele rodzajów plastikowych opakowań to cisi zabójcy męskości

Ludzie nie zostali zaprojektowani na kontakt z takimi substancjami, przez co zalegają one w naszych tkankach o wiele za długo (miesiącami i latami), wywierając szkodliwy wpływ. Wiele z nich zachowuje się jak estrogeny. Ma to o tyle duże znaczenie, że szkodzą one przede wszystkim organizmom męskim. Właśnie przez to wielu mężczyzn, szczególnie tych nieuświadomionych i o kiepskich nawykach żywieniowych, wkracza w wiek średni w dużo niższym zapasem sił witalnych niż ich przodkowie. Symptomami ten tendencji są m.in. problemy z poczęciem dziecka, niski poziom testosteronu, obniżony popęd seksualny.

Zobacz także: Mężczyźni go tracą, a kobiety zyskują. Rzecz o testosteronie

 

Źródła:

  1. https://archive.org/details/TheDisappearingMale-CBC
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/1998/02/980209154754.htm
  3.  https://zdrowyprzedszkolak.pl/zdrowe-zywienie/484/nie-przechowujmy-zywnosci-w-plastiku.html.
  4. https://vitalia.pl/ch_add,172,0_Butylohydroksyanizol-bha.html

 

Polecane produkty

Polecane artykuły

Zobacz więcej postów

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

Zostaw komentarz

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.