Artykuły, Przepisy | Receptury

Ostry sos z pyłkiem sosnowym Chiu Chow Chili

chiu-chow z pyłkiem sosnowym

Badania naukowe od lat potwierdzają istotną korelację pomiędzy poziomem testosteronu w organizmie, a ostrością spożywanych potraw. Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za piekący smak chilli, jednak oprócz walorów smakowych ma również zbawienny wpływ na nasz organizm – oczywiście w rozsądnych ilościach! Pikantne składniki w diecie znacznie poprawiają Twoje libido i wspomagają układ odpornościowy.

Zjedz, otrzyj łzy i wyzdrowiej!

Spadek popędu płciowego, pojawienie się nadmiernej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha czy zmniejszenie masy mięśniowej to częste objawy niedoboru testosteronu. W jaki sposób najlepiej zadbać o swoje zdrowie? Jedną z odpowiedzi na to pytanie jest tradycyjna chińska receptura sosu Chiu Chow połączona z pochodzącym z gór Yunannu pyłkiem sosnowym. Dodaj pikantności swoim potrawom, a zobaczysz zmianę i na siłowni, i w łóżku!

Które chili wybierzesz?

Choć papryczki chili do XV wieku rosły wyłącznie w Ameryce, to kilka dekad później wiodły już prym w kuchni na terenie całej wschodniej Azji. Najchętniej używano tam odmiany Habanero, której nawet oficjalna nazwa brzmi Capsicum chinense. Radzimy jednak, żebyś sam zdecydował od jak mocnych papryczek zacząć. Skala Scoville’a, czyli popularny ranking ostrości, może pomóc Ci w wyborze!

Składniki:

– 15 świeżych, niedużych papryczek chili
– 2 posiekane główki czosnku
– 2 łyżeczki pyłku sosnowego
– 1 ¼ filiżanki oleju rzepakowego
– ½ filiżanki suszonych płatków chili
–  ½ łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Posiekaj chili na drobne kawałki i zetrzyj w moździerzu razem z łyżeczką soli
  2. Na średnim ogniu podgrzej ½ filiżanki oleju na patelni (lub woku) i dodaj czosnek. Poczekaj aż wydobędzie aromat, ale nie dopuść, żeby się zarumienił – będzie wtedy gorzki
  3. Wyłóż starte papryczki z moździerza na patelnię i podgrzewaj 5-10 minut, regularnie mieszając sos
  4. Dodaj resztę oleju, pyłek sosnowy, suszone płatki chili, pół łyżeczki cukru i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przynajmniej dwie minuty
  5. Poczekaj aż przestygnie i oceń czy sos jest wystarczająco ostry. W razie potrzeby dodaj więcej płatków chili. Przechowuj Chiu Chow w lodówce!

Dziękujemy za skorzystanie z naszego przepisu, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.