Artykuły, Nootropy, Odporność | Trawienie

Soplówka jeżowata – Jak działa?

Krótkie podsumowanie działania grzyba lion’s mane

W tym krótkim tekście skrótowo opisałem najważniejsze korzyści ze spożywania soplówki jeżowatej. Jest też mowa o tym jak działa ten znany na prawie wszystkich kontynentach grzyb.

Powoduje lepsze skupienie i zapamiętywanie

Soplówka działa na nasz mózg i układ nerwowy dostarczając mu paliwa. Jak to się dzieje? Substancje zawarte w soplówce (istotne dla nas są związki hericenonów i erinacyn) mają zdolność do wyjątkowo szybkiego przekraczania bariery krew-mózg, dając nam niezwykły zastrzyk umysłowej energii.[1]
Więcej na temat mechanizmu działania w osobnym artykule: Lion’s mane – potężne naturalne lekarstwo

Po jej spożyciu (najlepiej w formie sproszkowanej) odczuwa się wzrost poziomu energii oraz zwiększoną motywację do wykonywania zadań. Wiele badań potwierdza i doskonale opisuje ten mechanizm jej działania, czyniący z niej sprawdzony środek na poprawę wydajności w pracy intelektualnej wymagającej skupienia[2].

Redukuje stres (stres obniża „lotność” umysłu)

Ludzie czują się pewnymi siebie, jeśli szybko myślą i dużo rozumieją. Zdolności te są negatywnie skorelowane z poziomem stresu. Odporność na stres po spożyciu soplówki wyraźnie rośnie, co związane jest z lepszą pracą mózgu. Odczucie to wiele osób opisuje jako doskonałe „flow (czyli poczucie przepływu, łatwości, pewności) przy wykonywanych zadaniach.

Wspiera jelita i żołądek – sprzyja namnażaniu „dobrych” bakterii

Proszek z soplówki działa łagodząco na ściany żołądka tworząc naturalna wyściółkę. Badania wykazały, że jej antybakteryjne właściwości pomagają walczyć z infekcjami helikobakter pilori prowadzącymi do zapalenia ściany żołądka a w następstwie do powstania wrzodów.[3]  Suplementowanie soplówki zapobiega chorobie wrzodowej.

Docierając do jelit soplówka jeżowata stymuluje namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych. Dzieje się to dzięki zawartości wielu specjalnych składników odżywczych, które wyjątkowo dobrze działają na florę bateryjną jelit. Są to przede wszystkim naturalnego pochodzenia błonnik i chityna zawarta w ścianach komórkowych soplówki. Żeby uzyskać pozytywny efekt dla jelit i żołądka należy stosować naturalną sproszkowaną soplówkę, a nie ekstrakty, które pozbawione są dobroczynnego błonnika[4].

Jednym zdaniem – dodaje pozytywnej energii, szczególnie do pracy umysłowej

Soplówka skutecznie poprawia nastój i dodaje energii. Można poczuć niezłego kopa jeżeli doda się ją np. do kawy lub herbaty. Grzybowa kawa to nowy trend, który powstał właśnie dzięki soplówce! wystarczy dodać niewielką ilość proszku z do ciepłej kawy by spotęgować jej energetyzujące działanie [5].

Poranna kawa (czasem też herbata) z soplówką to mój przepis na udany dzień – nie tylko dla poprawy wydajności ale dla dobrego nastroju. Wypróbujcie sami, nie pożałujecie!

Zobacz naszą soplówkę jeżowatą

 

Źródła:

1.) https://journal.restorativemedicine.org/index.php/journal/article/view/109

2.) https://examine.com/supplements/lionsmane/research/#citations

3.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30806251/

4.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/

5.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.