Artykuły, Odporność | Trawienie, Potencja | Libido | Energia

Lokalne i Polskie – Superfood dostępne na koniec lata

Polskie SuperFood

Super food – Co daje nam natura na koniec lata

Wbrew temu czego można się spodziewać, Polska jest owocowym rajem. Praktycznie od czerwca mamy na rynku świeże owoce i jagody. Niektóre z nich zasługują na szczególną uwagę.

Wiele dostępnych jagód i owoców zaliczyć można do superfood – czyli to tzw. żywności wysoce funkcjonalnej. Decyduje o tym wysoka zawartość wartości odżywczych, przeciwutleniaczy oraz ich prozdrowotne właściwości.

Polskie czarne złoto – aronia ma najwięcej przeciwutleniaczy!

Aronia powszechnie uprawiana w Polsce zbierana od początku sierpnia do końca jesieni. Posiada intensywnie barwiące ciemne owoce, powszechnie używa się jej do wyrobu soków i przetworów. Surowy owoc jest kwaśny i cierpki – ale to bardzo dobrze! Świadczy to o mocno skoncentrowanych składnikach odżywczych.

Aronia czarna ma wysoką zawartość wielu substancji przeciwutleniających takich jak antocyjany. Są one cząsteczkami odpowiedzialnymi za niebieski i czerwony pigment w jagodzie. W porównaniu do innych jagód aronia ma więcej cząsteczek antyoksydantów niż inne jagody[1].

Wstępne dowody sugerują, że suplementacja aronii może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i glukozy we krwi, gdy jest przyjmowana przez osoby z podwyższonym ich poziomem, ale potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić ten efekt.

Efekty zdrowotne obserwowane przy suplementacji aronii czarnej mogą być podobne do efektów działania jagód i ekstraktu z pestek winogron, ponieważ aronia czarna zawiera również związki cyjanidynowe i procyjanidynowe.

Aronia czarna to dobry wybór dla osób, które chcą spożywać więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów. Stanowi godną konkurencję dla innych bardziej popularnych superfood –  Na przykład dla jagód Acai.

Ciekawostka

Polski sok z aronii jest hitem importowym w Korei.

Koreańczycy znają rolę antyoksydantów w zdrowym żywieniu – a najlepsze aronia pochodzi właśnie z Polski.

Dzika róża – lekarstwo na reumatyzm, naładowana witaminą C

Dobrze jest nam znana z dzieciństwa jako zimowa przekąska lub surowiec do robienia win, kompotów i innych przetworów w naszej spiżarni. Dzika róża świetnie sprawdza się jako suplement, a coraz więcej dowodów wskazuje na jej działanie lecznicze. Dzięki wyjątkowemu smakowi oraz wysokiej zawartości substancji przeciwzapalnych i witaminy C, doskonale służy nam zimą i w sezonie grypowym.

Owoce dzikiej róży, najczęściej wraz z nasionami są mielone na proszek lub suszone na herbatę. Sprawdzają się w leczeniu chorób reumatycznych, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów. Poprawia zdrowie stawów poprzez zmniejszenie bólu i sztywności.

Wstępne dowody sugerują również, że dzika róża może przynosić korzyści osobom z cukrzycą, a także za wysokim ciśnieniem krwi i poziomem cholesterolu. Możemy podejrzewać, że dzika róża może mieć działanie odchudzające, ale twierdzenie to powinno zostać potwierdzone badaniami.

Dzika róża łagodzi ból stawów poprzez działanie immunosupresyjne. Układ odpornościowy może przyczyniać się do chorób reumatycznych; cytokina powoduje, że komórki chrząstki produkują białka, które trawią i rozkładają łączną tkankę. W umiarkowanym stopniu proces ten sprzyja wymianie komórek, ale w nadmiarze przyczynia się do długotrwałej degradacji tkanki stawowej, co powoduje problemy ze stawami. Chociaż dzika róża nie obniża poziomu cytokin we krwi, zakłóca jej zdolność do aktywacji białek katabolicznych[2]. Dzika róża jest również w stanie zmniejszyć chemotaksję, czyli transport komórek odpornościowych do tkanek (ograniczając stany zapalne na poziomie komórkowym). Służy to zarówno jako mechanizm przeciwzapalny, jak i immunosupresyjny. [3]

Czarny bez

Rośnie dziko na nieużytkach, w parkach i ogrodach. Można zbierać owoce kiedy tylko są mileńkie i wydzielają sok. najlepiej nadaje się do produkcji syropów, jako surowiec na nalewkę oraz dodatek do win owocowych. Przed spożyciem zaleca się go poddać obróbce termicznej zawiera sambunigrynę, która może zadziałać przeczyszczająco!

owoce czarnego bzu bogate są w witaminy A, B, C, żelazo, wapń, fosfor, oraz pektyny i garbniki. Tradycyjnie używany do leczenia stanów zapalnych, szczególnie podczas grypy i przeziębień [4].

Największymi zaletami są dostępność bzu i jego dobry smak. Sporządzenie niewielkiej ilości syropu pomoże nam przetrwać jesienne przeziębienia i walczyć z grypą w zimie.

Przepis na syrop z czarnego bzu

Wystarczy zebrać wiadro owoców, dodać cukru lub miodu i podgrzać do temperatury co najmniej 60 stopni by zneutralizować sambunigrynę. Jeżeli chcemy żeby sok przetrwał do zimy, musimy go zapasteryzować. Do tego celu nadają się zarówno słoiki jak i butelki. Czarny bez jest zarówno suplementem jaki naturalnym lekarstwem – należy o tym pamiętać.

Rokitnik zwyczajny

Może wielu z was nie znało tej wspaniałej rośliny a może macie ją w ogrodzie. Najwięcej stanowisk jest na wybrzeżu. Oryginalnie pochodzi z Azji gdzie używana jest od stuleci w celach medycznych.

Cała roślina wykazuje zróżnicowane właściwości. Jako suplementu możemy użyć  liści rośliny lub jagód, które rodzi. Jagody można suplementowć świeże lub w postaci suchego proszku. Możemy wykorzystać także olej pochodzący z jagód. Wszystkie części rośliny wydają się być bioaktywne i użyteczne.

Roślina ta jest dobrym źródłem flawonoidów, głównie tych strukturalnie związanych z kwercetyną i kemferolem. Zawiera również procyanidin, podobnie jak zielona herbata.  Rokitnik wydaje się być dobrym zbiorowym źródłem powszechnych związków flawonoidowych.[5]

Tradycyjne zastosowanie to przede wszystkim ochrona układu krwionośnego. Wydaje się, że dobrze chroni serce, co potwierdzają badania na szczurach[6]. Pośród innych zalet znajdziemy: przyspieszone gojenie się ran, poprawę jakości skóry po spożyciu doustnym, pewne podstawowe właściwości neuroprotekcyjne.

Świetnie nadaje się na przetwory i bardzo smaczny kompot.

Źródła:

1. https://examine.com/supplements/aronia-melanocarpa/
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877400001291
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.4695
4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.3029
5. https://examine.com/supplements/sea-buckthorn/
6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464611000028

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *