Artykuły, Przepisy | Receptury

Orzeźwiająca lemoniada z pyłkiem sosnowym

Lemoniada z pyłkiem sosnowym

Orzeźwiająca lemoniada z pyłkiem sosnowym

 

Każdemu zdarza się tęsknić za dzieciństwem. Za hałasem dobiegającym z piaskownicy, długimi lipcowymi wieczorami czy za legendarną lemoniadą od babci w wakacje. Czasem naprawdę warto wracać do wspomnień, prawda? Dobrze o tym wiemy, dlatego sięgnęliśmy po pyłek sosnowy – składnik od lat tradycyjnie wykorzystywany w polskiej diecie. Techniki ręcznego zbierania przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, aby nasi pradziadkowie mogli cieszyć się z właściwości pyłku sosnowego tak samo, jak my teraz.

Bo zdrowie to już tradycja…

Najlepszy pyłek sosnowy pochodzi z prowincji Yunnan w Chinach – sprowadzamy go tylko stamtąd, dzięki czemu nasi rodacy mogą cieszyć się produktem najwyższej jakości!

 

Zobacz także: Skąd pochodzi pyłek sosnowy?

 

Uzupełnij witaminy i popraw swoją gospodarkę hormonalną przygotowując błyskawiczną lemoniadę z pyłkiem sosnowym! Jak to zrobić? Przepis prezentujemy poniżej!

 

Składniki na lemoniadę:

– ½ filiżanki brązowego cukru
– 3 filiżanki chłodnej wody
– ½ filiżanki gorącej wody
– 2 łyżeczki pyłku sosnowego
– ½ filiżanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 cytryny)
–  opcjonalnie ½ filiżanki puree owocowego (filiżanka jeżyn, truskawek lub arbuza)
– kilka świeżych listków mięty

 

Przygotowanie lemoniady z pyłkiem sosnowym:

  1. Zanim wyciśniesz sok z cytryny – przez pół minuty wcieraj skórkę cytryny w cukier, którego potem użyjesz do lemoniady. Uwolni to naturalne olejki owoca, a cukrowi nada pięknego aromatu.
    Alternatywnie – zetrzyj odrobinę skórki cytryny i zmieszaj ją z cukrem (możesz wcześniej sparzyć owoc w gorącej wodzie, żeby usunąć wszystkie szkodliwe substancje).
  2. W małej miseczce zmieszaj ½ filiżanki gorącej wody z brązowym cukrem, aby uzyskać prosty syrop cukrowy. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia kryształków.
  3. Trzy filiżanki chłodnej wody zmieszaj w dzbanku z sokiem cytrynowym, syropem cukrowym i pyłkiem sosnowym. Włóż do lodówki.
  4. Gdy lemoniada się chłodzi – zabierz się za puree owocowe. Zblenduj w misce filiżankę wybranych owoców z listkami świeżej mięty i łyżeczką wody. Jeśli wybrałeś arbuza – podwój ilość owoców. Sam zdecyduj czy wolisz odcedzić pulpę owocową czy dodać wszystko do swojej orzeźwiającej lemoniady!
  5. Przed podaniem pamiętaj o dodaniu lodu. Zdrowa lemoniada z pyłkiem sosnowym jest już gotowa!

 

Obejrzyj produkt: Pyłek sosnowy 50 / 100 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.