Artykuły, Przepisy | Receptury

Potreningowe pankejki kokosowe z pyłkiem sosnowym

Specjaliści od rozwoju sylwetki twierdzą, że w treningu najważniejsza jest systematyczność. Jednak aby uzyskać najlepsze rezultaty konieczny jest odpowiedni balans pomiędzy ćwiczeniami, a dietą. Czy to oznacza, że po długich godzinach na siłowni należy tyle samo czasu spędzić w kuchni? Dzięki naszym przepisom oszczędzisz sobie męczarni przy garach, a pyłek sosnowy przyspieszy Twoją powysiłkową regenerację.

Co na śniadanie?

Nawet poniedziałek może być udany jeśli odpowiednio zaczniesz dzień. Poranny trening, a potem bieg do pracy? A kiedy czas na jedzenie? Dzięki nam nie musisz zaprzątać sobie głowy ustalaniem pełnego programu żywieniowego – u nas w każdej chwili znajdziesz przepis na coś szybkiego!

Egzotyka na talerzu

Mąka kokosowa to mało popularny składnik w polskiej kuchni, ale ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika zdobywa (słusznie!) rosnącą sławę. W dodatku jest naprawdę pyszna. Zależy nam, żeby jak najwięcej osób skorzystało z przepisów, dlatego naleśniki z pyłkiem sosnowym są bezglutenowe. Przepis jak je zrobić krok po kroku znajdziesz poniżej.

Zobacz także: Fitness i trening – siedem zalet pyłku sosnowego

Składniki:

– ½ filiżanki jogurtu greckiego
– 2 łyżeczki miodu
– 3 jajka
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pyłku sosnowego
– ¼ łyżeczki soli koszernej
– ¼ filiżanki mąki kokosowej
– dodatki do podania (np. banany, masło orzechowe)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmieszaj jogurt, miód, jajka i wanilię. Następnie dodaj olej kokosowy (jeśli trzeba – włóż go na kilka sekund do mikrofali, aby był płynny).
  2. Proszek do pieczenia, pyłek sosnowy, sól i mąkę kokosową wrzuć do miski, a potem chwilę mieszaj z pozostałymi składnikami. Odstaw miskę na dziesięć minut, aby mąka kokosowa wchłonęła masę (dzięki temu naleśniki nie wysuszą się przy smażeniu).
  3. Rozgrzej patelnię do naleśników i ustaw dosyć mały ogień. Dopiero po jej pełnym nagrzaniu wylej masę na powierzchnię. Uwaga, do przygotowania jednego kokosowego naleśnika potrzeba trochę mniej masy niż w przypadku zwykłego.
  4. Naleśniki smaż trochę dłużej niż zazwyczaj (3-4 minuty). Aby ich nie spalić, nie zwiększaj ognia, a powierzchnię patelni nasmaruj niewielką ilością masła przed dodaniem kolejnej masy.
  5. Odwracanie naleśnika może sprawiać na początku lekkie problemy, ale z czasem każdy nabiera wprawy!

Dziękujemy za skorzystanie z naszego przepisu, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.