Przepis na chlebek kukurydziany z pyłkiem sosnowym

Poniżej przepis na smaczne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto, zwane potocznie chlebkiem kukurydzianym. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, albo deser. Ponadto, zgodnie z przepisem, część mąki zastępujemy pyłkiem sosnowym, który wspomoże wątrobę i podniesie libido.
Chlebek kukurydziany – składniki:
- 1 filiżanka białej mąki (pełnoziarnista byłaby zbyt ciężka),
- 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
- 1/2 filiżanki pyłku sosnowego
- 1 filiżanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 filiżanki stopionego masła lub oleju (np. kokosowego)
- 1/4 filiżanki cukru lub miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (lub ok. 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
- 1/2 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej – czyli bogatej w minerały)
- opcjonalnie, w okresie wiosennym, dodać 1/4 filiżanki drobno posiekanych pędów sosny
Chleb kukurydziany – przepis (45 min)
- Nagrzej piekarnik do ok. 230 stopni.
- Zmieszaj dobrze wszystkie składniki w misce
- Wylej masę do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika
- Zredukuj temperaturę do 170 stopni.
- Piecz do momentu aż wierzch będzie jasnobrązowy, a ciasto przejdzie „test wykałaczki” (wbij wykałaczkę i sprawdź, czy po wyciągnięciu jest sucha). Powinno to zająć jakieś 45 minut.
Jakie Wam wyszło? Dajcie znać w komentarzu 🙂