Artykuły, Przepisy | Receptury

Przepis na chlebek kukurydziany z pyłkiem sosnowym

Chlebek kukurydziany z pyłkiem sosnowym

Poniżej przepis na smaczne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto, zwane potocznie chlebkiem kukurydzianym. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, albo deser. Ponadto, zgodnie z przepisem, część mąki zastępujemy pyłkiem sosnowym, który wspomoże wątrobę i podniesie libido.

Chlebek kukurydziany – składniki:

  • 1 filiżanka białej mąki (pełnoziarnista byłaby zbyt ciężka),
  • 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 filiżanki pyłku sosnowego
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 filiżanki stopionego masła lub oleju (np. kokosowego)
  • 1/4 filiżanki cukru lub miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (lub ok. 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 1/2 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej – czyli bogatej w minerały)
  • opcjonalnie, w okresie wiosennym, dodać 1/4 filiżanki drobno posiekanych pędów sosny

Chleb kukurydziany – przepis (45 min)

  1. Nagrzej piekarnik do ok. 230 stopni.
  2. Zmieszaj dobrze wszystkie składniki w misce
  3. Wylej masę do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika
  4. Zredukuj temperaturę do 170 stopni.
  5. Piecz do momentu aż wierzch będzie jasnobrązowy, a ciasto przejdzie „test wykałaczki” (wbij wykałaczkę i sprawdź, czy po wyciągnięciu jest sucha). Powinno to zająć jakieś 45 minut.

Jakie Wam wyszło? Dajcie znać w komentarzu 🙂

Zobacz także: Nalewka z pyłku sosnowego – jak ją zrobić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.