Przepisy | Receptury

Zdrowie, lekkość i prostota, czyli przepis na fasolę z kiszoną kapustą

fasola z kapustą przepis foto

Pewnie już nie raz słyszeliście, że warto wprowadzać do swojej diety strączki. Potwierdzam to; są smaczne, pożywne, ciężko się nimi przejeść, nie powodują uczucia ciężkości, a jednocześnie nasycają, a do tego maksymalnie redukują pragnienie sięgnięcia po słodkie przekąski po posiłku. Z mojego doświadczenia wynika, że świetne efekty daje zastąpienie nimi w diecie części pieczywa, mąk i mięsa. Po takim posiłku ma się energię, nie trzeba specjalnie długo odpoczywać. Poniżej jeden bardzo prosty przepis pochodzący z najnowszej książki Makłowicza („Dalmacja. Książka kucharska”).

Przepis na fasolę z kiszoną kapustą

  1. Fasolę moczyć przez noc (zalej tyle wody, żeby wystawała na ok. 3 palce powyżej warzywa). W oryginalnym dalmatyńskim przepisie jest to fasola borlotti (patrz zdjęcie poniżej), którą polecam, jednak jeśli akurat ciężko ją dostać w naszym pięknym kraju, można użyć innej, np. zwykłej białej. Ilość: wg uznania, 300 g to ok. 4-5 porcji.
  2. Odlać wodę w której moczyła się fasola (tak unikniemy wzdęć). Zalać świeżą wodą, której powinno być wystarczająco dużo, aby po dodaniu innych składników i odparowaniu, danie nadal miało konsystencję lekko płynną i nic się nie przypaliło (coś jak bigos). Powiedzmy że 5-7 cm wody powyżej fasoli powinno wystarczyć.
  3. Zagotuj wodę a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę (1 szt.) i gotuj całość na małym ogniu aż fasola częściowo zmięknie (czas zależy od rodzaju fasoli, dla borlotti będzie to ok. 25 min).
  4. Dodaj teraz kiszoną kapustę (500 g), koncentrat pomidorowy (1 łyżka), paprykę słodką w proszku (1 łyżeczka).
  5. Gotuj całość aż zmięknie, co może potrwać 1 godzinę. Trzeba kontrolować w trakcie miękkość kapusty (ma być zupełnie miękka, jak w bigosie).
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Polecam zrobić sobie cały gar tego posiłku i jeść przez kilka dni,  jednocześnie ograniczając mocno pieczywo. Poziom energii, skupienie, produktywność powinny wzrosnąć. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *