Shake ze spiruliną
Ten pyszny wysokoenergetyczny napój zastąpi Ci lekkie śniadanie i doda wigoru w ciągu dnia. Świetnie sprawdza się również przed i po treningu, dostarczając zdrowych kalorii i nie obciążając żołądka.
Ten przepis zrewolucjonizował moje poranki. Fantastycznie łączy orzechowo-zbożowy smak ze słodkością banana i nutą wanilii, a dzięki spirulinie całość nabiera głębokiego zielonego koloru. Jest wegański i nie zawiera laktozy. Piję go, gdy tylko mam dostęp do blendera. Sprzęt miksujący jest tu niezbędny, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki, ale obiecuję – jest to jedyny mankament naszego szejka. Gotowi?
Składniki:
– 1 dojrzały banan
– 300 ml mleka owsianego (lub innego mleka roślinnego)
– 1 łyżka masła orzechowego
– 2 łyżeczki otrębów owsianych
– 2 łyżeczki mielonego lnu
– 2 łyżeczki zarodków pszennych
– 1 łyżeczka spiruliny
– kilka kropel ekstraktu z wanilii
Potrzebować będziemy:
– blender kielichowy, lub
– blender ręczny i miskę
Shake – sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera/misce.
- Dokładnie blendujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
- I tyle!
Poza wartością energetyczną, szejk łączy w sobie wiele składników o wysokiej zawartości dwóch rodzajów błonnika: rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Dzięki temu wspomaga pracę jelit i proces trawienia. Błonnik w połączeniu z lignanami z lnu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i uregulować poziom cukru we krwi. Zapewnia też poczucie sytości i moderuje napady łaknienia, obniżając szansę, że sięgniemy po zapychającą przekąskę między posiłkami.
Spirulina i zarodki pszenne dostarczają dodatkową porcję białka i cennych minerałów.
Zobacz także: Jądro cenności: zarodki pszenne
Moi znajomi lubią do niego dodać garść jagód lub malin, łyżeczkę miodu, wiórki kokosowe lub szczyptę cynamonu. A co Wy byście dorzucili? Czekamy na wasze inspiracje!